Abayudaya Stern Synagogue Nabugoye, Eastern Uganda, Africa “This is a place that gathers our people together — it is our Jerusalem,” says Abayudaya leader Rabbi Gershom Sizomu.

Starting with an expansive open floor plan, the Synagogue complex is designed to house the community of 2,000+ Abayudaya Jews and their many multi-faith visitors from surrounding villages. Flexible partitions open at the middle of the 5,000 sq ft structure, allowing for the Social Hall and Sanctuary spaces to be combined / separated as needed. A second folding-wall opens to a 1,000 sq ft courtyard, allowing for unobscured views from one end to the other, while embracing the protected exterior space as an extension of the Social Hall. An adjacent 1,200 sq ft ancillary structure houses a kitchen, classroom, and mikvah, traditional bathing house.

Unlike many local structures that have small windows and low-slung roof edges that keep the sunlight out, the Synagogue roof is shaped to produce abundant light and passive cooling while serving as an efficient rainwater catchment tool. The upper roof shape brings natural light in from the North and South, while focusing views out to the sky beyond. A lower roof helps mitigate the harsh equatorial sun, while several strategically located openings focus on the surrounding mountains and forests; creating a sanctuary that embraces and protects while also remaining an open, light filled vessel.

San Francisco based non-profit Be'chol Lashon has been working with Rabbi Gershom Sizomu, the current Abayudaya leader, and the Abayudaya Jewish Community since 2002, as a clearinghouse for long-range planning and financial resource development. In 2010, SaA Associate Joshua Yoches partnered with Be'chol Lashon and the Abayudaya community to design and construct a Synagogue and Community Center in Eastern Uganda. Joshua traveled to Uganda twice during construction, most recently during the summer of 2016 to oversee final construction details, and to celebrate the completion and opening of the Synagogue.

SaA continues to partner with non-profit organizations and pro-bono efforts that emphasize social outcomes through design.

Link to Be'chol Lashon »
Press
Project Credits
  • SaA Project Team
    Joshua Yoches
  • Project Management
    Danielle Meshorer, Be'chol Lashon
  • Structural Engineer
    Mayende Whitrock
  • Photography
    Joshua Yoches
Terra Inventum University of Iowa, College of Pharmacy
Campus Landscape Proposal - In collaboration with artist Rebecca Thompson.
Propelled by the idea of a Terra Inventum, our College of Pharmacy proposal creates a communal space of discovery and engagement derived both from the terra firma of nature as well as the scientific impulse towards the pursuit of the unknown. Taking the form of two chromosome strands carving through the site, Terra Inventum creates a direct physical and visual connection between the College and the Quad Ravine, science and nature.

Hidden in this "land of discovery" are a series of small, unexpected finds provoking and rewarding the curious – a model for the kind of active-learning environments at the core of the College’s mission:

The Genome Wall
Embedded in the limestone wall are translucent inserts and motion sensors that flicker in genetic mapping patterns as people pass by.

The Laboratory Table
Scientific notations and bronze-castings of laboratory objects animate the central communal meeting table..

The Ravine Grove
The central "ravine" slopes gently downward as the chromosome shaped stone walls hold back landscape berms to create a sense of enclosure similar in spirit to the Quad Ravine.

Our proposal for the College of Pharmacy seeks to gracefully unite elements grounded in the "terra firma" of limestone walls, dense trees, medicinal plantings and the ravine –with science’s optimism for discovery and the potential of the unknown. This spirit of collaboration, active-learning and discovery that the College seeks to inspire inside its walls now extends outside in the playful discoveries embedded in Terra Inventum
 
  •  

 
  •  

Project Credits
  • Architect Team
    Neal Schwartz, Wyatt Arnold, Christopher Baile
  • Artist
    Rebecca Thompson
  • Master Stone Mason and Carver
    JB Barnhouse

  •  

  •  


Guerrilla Street Museum San Francisco, CA Urban street beautification projects often confuse “beauty” with cleanliness, sweeping aside the unsavory realities of the street. The Guerilla Street Museum serves as a model for engaging and activating the street while simultaneously revealing what beautification projects often seek to hide. Museums traditionally display only artifacts deemed worthy by the culture that supports it. Here, we give the street its own “museum,” which can be replicated across the city as a mechanism to reveal the hidden stories of many diverse constituencies and neighborhoods.

This project was a collaboration between architecture students at CCA, led by Associate Professor Neal Schwartz, and Larkin Street Youth Services. The work both promotes the mission of Larkin Street and exhibits the creative work of the homeless and at-risk youth they serve. The project was exhibited as one of fifty installations selected for the 2015 Market Street Prototyping Festival and will be exhibited during the summer of 2015 in other venues.

Check out Engage at CCA »
Check out Larkin Street Youth Services »
Recognition
CCA Architecture Team
  • Adika Djojosugito
  • Joy Fu
  • Danny Hsieh
  • Eva Jin
  • Saharsh Khaitan
  • Fredy Lim
  • Susan Lopez
  • Li Lu
  • Martin Setiawan
  • Andrea Tse
  • Melody Villavicencio
Brandeis University Waltham, MA
Faculty Center Expansion and President’s House
SaA recently completed concept design for the expansion of the 1959 classic Modernist faculty center at Brandeis University in Waltham, Massachusetts, including the addition of the first on-campus home for the President of the university. SaA's design reorganizes and extends the public space of the faculty center and situates the new President's house to the north, capturing a courtyard between the two. This new courtyard comprises one of four seasonally specific "event landscapes" that integrate the new buildings with their natural surroundings, provide new gathering space for campus functions and create both a link and buffer between the public and private programs.
Project Credits
  • Architect Team
    Neal Schwartz, Neil O'Shea, Joshua Yoches
Speed Bump: Children’s Creativity Museum San Francisco, CA Through Public Architecture’s pro-bono 1% Program, a clearing house for non-profits in need of design assistance, SaA donated 250 hours of design time for the schematic design of an entrance and lobby renovation. The scheme uses a series of tactile films and textures (in the form of anamorphic text projections of the Museum’s mission) to guide, slow and speed visitors through the space.
Check out CCM »
Project Credits
  • Architect Team
    Neal Schwartz, Joshua Yoches
Onomatopoetic Space: I Make My Own Name
Emeryville Center for the Arts
Emeryville, CA - Invited Competition Some words take shape directly from the expressiveness of the sounds they name…. SPLAT! WHAAM! POW! Poets often use these onomatopoetic words to engage us more viscerally with the pictures they hope to paint in our mind's eye. We imagine a new home for ECA that is as directly formed by the artistic impulses it houses– a space in which art, artist, community, and environment are intimately enmeshed: Onomatopoetic Space. ECA's mission nurtures cultural literacy through community engagement with art. Taking this charge to heart, we explore ways to design this "engaged space" by blurring the lines between artistic production and community participation. Rather than a traditional white box with art installed within it, the spirit of ECA is more like that of an Open Studio –the artistic process inhabits and creates the world around it, and the visitors, through their interaction, complete the space. Within Onomatopoetic Space each expressive element of the architecture is cultivated directly from inspiration from the artist or community. SaA was one of six firms selected to participate in this exploratory design process with the project sponsor.
  
 

Photography
  • Eddy Joaquim
    Kevin Meredith



Lightbox | Darkbox
RayKo Photography Community Center
San Francisco, CA For this project in a 12,000 square foot converted industrial building, we detailed and managed the highly technical requirements of the photo studios and labs, designing the gallery, its furniture, signage, and pivoting wall. The "lightbox" in the center of the gallery space actually contains darkrooms, with a back-lit scrim above providing the source of illumination for the public spaces. We worked closely with a French manufacturer of PVC fabrics to develop this continuous illuminated parapet. The project team included Kogod Smiley Architects through schematic design.

and Publications
  • Faculty Design Award, Honorable Mention
    Association of Collegiate Schools of Architecture, 2007
  • Architectural Lighting, February 2007
  • Excellence in Interior Architecture, Merit Award, American Institute of Architects San Francisco, 2006

Natural Capital
Senior Housing Competition
Novato, CA - In collaboration with Mona El Khafif Any site's conditions, however difficult, represent types of "capital" that we can harness to foster complex and sustainable communities. With this as a guiding principle, new investments can then be strategically designed that work in harmony with a site's existing assets and potentials. The project seamlessly integrates economic, social and environmental strategies, re-imagining the conventional model of senior housing and offering a sustainable approach to residential development. The design maintains and strengthens vital connections to ecological systems and access to adjacent communities, fostering a mutual exchange of natural and communal resources across generations.

and Publications
  • Honorable Mention

 
Lamella
Off Grid 2.0 Ideas Competition: Healing the Damaged Edge
Sausalito, CA The Lamella project imagines a continually shifting land- and water-scape at Horseshoe Cove that fosters public consciousness of the dynamic nature of our environment and our responsibilities to sustain it. The project deploys an expandable net of recycled plastic components, which create a new civic-terrain dedicated to environmental education and demonstration projects.
  
 
Alluvial Net
Bay Conservation & Development Commission Rising Tides Competition
Bay Area The Alluvial Net embraces the stark realities of rising water levels and increasingly erratic storm events as a springboard to imagine a poetic new form of civic infrastructure at the water's edge. The "net" is an alluvial sediment and water catchment system, which evolves from a prefabricated set of prototypical building-components. As these units accrete, they form a porous tidal habitat, bio-remediation filter, and public landscape amidst the inundated low-lying industrial and commercial zones that ring much of the San Francisco Bay.
  
 
Napa City-County Library Teen Center & Masterplan Napa Through participation with Public Architecture's 1% pro-bono program, this project offered schematic design services to the Napa City-County Library. The project initiated a grant-funded design for a designated Teen Center in the library, reinforcing the library's traditional role as a welcoming resource for diverse communities. Central to the re-organization plan is the creation of an active browsing "marketplace." Anchored by a bold mural wall, this area consolidates the various programs into a vibrant new community home.
  
 
Workshare Technologies Offices San Francisco, CA This project inserts a new 80-foot long translucent screen wall, reception area, and conference room into an existing converted warehouse space to organize the public and private zones within the corporate offices. The challenge of the project was to create a visual screen without sacrificing natural light or the existing openness of the space. The slat-wall of the freestanding conference room is formed by a sandwich of medium density fiberboard, Plexiglas, and metal studs, each layer contributing to the play of light in the room.
  
 
San Francisco State University Plaza Renovations and Food Kiosks
San Francisco, CA
This project for five new food kiosks and adjacent public space upgrades takes its cues from the existing dynamic 1970's student center architecture without attempting to compete with it. The two free-standing south plaza kiosks draw formally on the original building while synthesizing these elements into a more subtle and human-scaled composition.
  
 
Iceland Trekking Cabins | Angle of Repose Various sites, Iceland Iceland’s geographic diversity is intrinsically related to its constantly active geology, providing an increasingly popular environment for hikers and trekkers throughout the world.

Unsurprisingly, the most popular routes traversing the island follow the Mid-Atlantic Ridge, where two tectonic plates—continually in tension—provide the most animated geothermal fields in which volcanoes, glaciers, mountains, and hot springs can all be experienced within a single day’s hike.

With this constant and dynamic geological growth, there is a prevalence of naturally abundant volcanic rock that marks history in a cross section through these popular trekking routes, denominating each natural wonder with geological specificity as both a product of and monument to its existence.

SaA’s proposal for the Iceland Trekking Cabins looks to utilize the diversity of volcanic rock readily available at each cabin’s site to create a unique architecture of the landscape. By providing natural and low-cost thermal control inspired by the utilitarianism and vernacular of traditional Icelandic turf houses, we simultaneously create a cairn—a beacon and guidepost—for trekkers to reference and engage as they seek their own personal repose.
Project Credits
  • Neal Schwartz, Wyatt Arnold, Christopher Baile, Caterina Belardetti, Laura Huylebroek, Neil O’shea, Joshua Yoches
Pinterest San Francisco, CA SaA’s work as executive architect for this 45,000 sq ft tenant improvement corresponded with Pinterest’s rapid expansion, including the continued evolution of the company’s ethos and character. In many ways, the building was seen by the client as a blank architectural canvas to be curated by the employees, much as their web presence supports the gathering and organization of images into a virtual pin board. Through a series of Make-A-Thons, the Pinterest folks moved in and hacked the space, immediately making it their own. SaA worked with an initial schematic design proposal from project designer All of the Above / First Office, adding isolated components to the design as the company’s needs developed through construction. For us, the project showcases our collaborative spirit with our clients; one which fosters spaces aligned with their unique visions.

Now, we have been hired as the architect for the 15,000 sq ft expansion of Pinterest's headquarters into an adjacent historic structure..
Check out Pinterest »
Press
Project Credits
  • Executive Architect, Project 808
    Neal Schwartz | Lourdes Garcia
    +SaA (Neil O'Shea, Wyatt Arnold, Eirk Bloom, Joshua Yoches)
  • Project Designer
    All of the Above / First Office: Janette Kim | Anna Neimark & Andrew Atwood
  • Structural Engineer
    Yu Structural Engineers
  • Photography
    Eddy Joaquim
Harvey Milk Plaza San Francisco, CA Harvey Milk’s message lives at the intersection of the personal and the political: refusing to hide who we are, we fuel our power to command the stage and fight for change. On this historic corner, yesterday’s hidden plaza emerges as a new higher ground, a visible platform for political action.

On this site, Harvey Milk inspired thousands to come out and become fully known, harnessing their newfound exposure as a platform to effect social and political change. Our proposal physically represents these twinned messages of visibility and power by replacing the old hidden and sunken plaza with a new elevated ground – a gateway to the Castro and a forum for social and political change.

This elevated plaza pulls away from adjacent buildings and streets to foster accessible movement along and around the site, while radically improving Market Street commuter access through a central plaza.

This creates a much-needed Castro open space that will not be ignored – simultaneously amphitheater, grandstand, party balcony, front yard, and metaphor for the power of visibility that Harvey Milk trumpeted. The Plaza’s three distinct but related areas offer places for neighbors and visitors to gather, mingle, and form community – an urban homage to Harvey’s Castro camera store – in spirited action or in play.

"Burst down those closet doors once and for all, and stand up and start to fight." - Harvey Milk

The central Memorial Plaza lies at Castro sidewalk level, accessible to all - a physical, functional, and social crossroads from every direction.

"To sit on the front steps--whether it's a veranda in a small town or a concrete stoop in a big city--and to talk to our neighborhoods is infinitely more important than to huddle on the living-room lounger..." - Harvey Milk

Towards Upper Market is The Stoop -- a favorite metaphor of Milk’s that stresses the importance of everyday engagement with our diverse community. A relaxed, verdant, accessible neighborhood space.

"Politics is theater. It doesn't matter if you win. You make a statement. You say, I'm here, pay attention to me." - Harvey Milk

Hovering dramatically over Market Street is The Grandstand. This most visible, and therefore political, platform can fluidly shift functions. On days of celebration or protest, it serves as gathering space and stage from which to reassert our visibility and project a political message. It offers a thrilling sense of exposure and pride to tourists who may lack our city’s freedoms at home. Without apology, it slyly recreates the voyeuristic experience of so many upper floor windows and terraces that line the Castro area. In fact, it returns us to the exuberant people watching more prevalent in Milk’s pre-social media days. How will you use it?

­
  • ­ ­
Project Credits
  • SaA Project Team
    Wyatt Arnold, Neal O'Shea, Joshua Yoches, Christopher Baile, Laura Huylebroeck, Caterina Belardetti
El Pípila 855 Brannan Street, San Francisco, CA 94103
Construction starts this fall on our new restaurant project inspired by the color and light of Guanajuato, Mexico and the story of it's hero: El Pípila! We are thrilled to be partnering with Guadalupe Guerrero and her family on this new restaurant, offering full pro bono design services through Public Architecture's 1+ Program. Guadalupe is an alum of the nonprofit La Cocina, which cultivates food entrepreneurs by providing affordable communal kitchen space and technical assistance. Thanks also to our friends at Pritchard Peck Lighting and SMW + Associates for their pro bono contributions, as well as Echo Summit Construction.

Link to El Pípila»

Link to La Cocina SF»
 
  •  

 
  •  

 
  •  
     
  •  

  •  

  •